26. syyskuuta 2014

Muoviton syyskuu - mikä haaste!Moni on varmaan kuullut ’Muoviton syyskuu’ –haasteesta, joka lähti liikkeelle Facebookissa kolmen ihmisen toimesta ja aloitteesta. Hieno kampanja, joka on saanut yli 20 000 osallistujaa ja tuonut muoviongelman näkyväksi mediassa. Ideana on tehdä ostokset ilman muovipusseja ja mahdollisimman muovittomana.

Otin 'Muoviton Syyskuu' -haasteen tietenkin innokkaana vastaan. Mutta kuten alla olevasta kuvasta näkyy, ei se ihan helppoa ole ollut. Muovipussin voi kyllä helposti korvata kangaskassilla, mikä on ollut tapana ennenkin. Hedelmät ja vihanneksetkin voi hyvin ostaa ilman pussia tai tarvittaessa laittaa kestokassiin, vaikkapa SPR:n kestohedelmäkassiin.  Kassalla tarjottavista pikkupusseista voi kieltäytyä jos ehtii. Mutta ne PAKKAUKSET. Melkein jokainen tuote on kääritty muoviin! Kyllä täytyy aika paljon nähdä vaivaa, että saisi kaikki ostokset muovittomana. Pitäisi ostaa kaupassa leivottuja irtotuotteita, käydä kauppahallissa, jättää ostamatta.. Toki voi vaihtoehtoisesti ottaa myös paperi- tai biopussin, ja käyttää ne uudelleen. Onneksi monta tuotetta saa kuitenkin muovin sijaan kartonki- tai lasipakkauksessa, joka voidaan kierrättää uudelleen hyötykäyttöön. Mutta valitettavasti ainakaan meidän lähikaupassa ei pysty tekemään ostoksia niin, etteikö joku muovipaketti tulisi mukaan.

Pikaostokset lähi-Alepasta

Muovi on pakkausmateriaalina ilmeisesti halpa ja helppo tuottaa. Niinpä siitä on tullut sellainen ihmisten perus kertakäyttöinen pakkaustarvike. Ajatella, että vuonna 2010 EU-alueella käytettiin  noin sata miljardia muovista kassia, joista noin kahdeksan miljardia päätyi jätteeksi! Muovit ovat kestäviä ja hajoavat hyvin hitaasti ympäristössä, ja ovat siten erityisen haitallisia meren eliöstölle. Suuri osa roskista päätyy mereen rantojen kautta.

Olin kuvitellut, että Suomen rannat on aika puhtoiset. Eräässä tutkimuksessa (Marlin-projekti) kävi kuitenkin ilmi, että Suomen rannat olivat kaikista roskaisimmat verrattuna Viron, Latvian ja Ruotsin kanssa! Täh?? Ja kaiken lisäksi 75 % tästä roskasta oli muovia. Nolottaa.

Meren asukit kärsivät muoviroskasta. Eläimet voivat takertua muoviin, tai syödä muovin palasia, jolloin muovi tukkii niiden ruuansulatuskanavat. Lisäksi muovit sisältävät  myrkyllisiä kemikaaleja, ja ne saattavat myös imeä merestä itseensä esimerkiksi terveydelle vaarallisia torjunta-aineita. Ajan kuluessa muovi hajoaa hankauksen ja UV-säteilyn ansiosta pienen pieniksi palasiksi eli mikromuoviksi.  Mikromuovit voivat päätyä meren ravintoketjuun. Eläinplanktonit voivat syödä  mikromuoveja luullen niitä kasviplanktoneiksi. Yksinkertaistettuna ravintoketju jatkuisi niin, että kalat söisivät näitä muovia syöneitä eläinplanktoneita, ja näitä kaloja söisivät taas nisäkkäät ja linnut. Ravintoketjun päähän eli ihmisen lautaselle muovit voisivat päätyä siten esimerkiksi kalan mukana. Lounaaksi kalaa kera mikromuovin, ei kuulosta herkulliselta!

Kampanja on minusta hieno, siksi että se laittaa miettimään kuinka paljon sitä muovia tosiaan on joka puolella, ja kuinka paljon liikaa. Kampanja on saanut myös isompia pyöriä pyörimään, esimerkiksi Päivittäistavarakauppa ry, työ- ja elinkeinoministeriö ja ympäristöministeriö ovat alkaneet selvittämään voisiko muovipakkausten määrää vähentää. EU:ssa on myös jo pitempään haluttu alkaa rajoittaa muovipussien käyttöä.

Kampanja on vaikuttanut myös omaan käyttäytymiseeni. Joka kauppakerralla yritän miettiä yhä enemmän, miten saisin mahdollisimman vähän muovia mukaani.

Oletteko kokeilleet muovitonta kaupassakäyntiä? Miten se sujuu? Onko teillä hyviä vinkkejä? Jos ette vielä ole kokeilleet, niin kokeilkaa huvikseen, ihan mielenkiintoista ja silmiä avartavaa hommaa!
2 kommenttia:

  1. Kampanjassa mukana. Pari vahinkopussia tullut kuukauden aikana otettua. Tänään kaupasta lähtiessä, keräilin tippuvia tuotteitani parkkikselta, kun unohtui kauppakassi kotiin... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes! Oon joutunut ostamaan myös pari pussia kun oon ollut ex tempore kaupassa ja väärän olkalaukun kanssa :) kyllä harmitti! Mun pitäisi laittaa kaikkiin laukkuihin kestokassi valmiiksi!

      Poista